Terkini di Kemaman !!!

Monday, May 27, 2013

[LIKE] Facebook Page Shabery Cheek

Di internet kita dapat melihat pelbagai akaun Facebook sama ada profile, fan page dan group mengenai Yang Berhormat DS Ahmad Shabery Cheek. 

Namun kepada yang ingin mengikuti perkembangan Yang Berhormat Dato Seri Shabery bolehlah "LIKE" Fan Page rasmi beliau iaitu di url ini >>> 


Walkabout Menteri Komunikasi & Multimedia @Festival Belia PutrajayaBanyak lagi gambar di FB Vyrec

Sunday, May 26, 2013

Utusan Malaysia akhbar sentiasa relevan - Shabery Cheek / @shaberyc

"Walaupun banyak cabaran yang terpaksa dilalui oleh Utusan Malaysia, sejarah membuktikan akhbar ini terlibat dalam membantu negara mendapatkan kemerdekaan. Oleh itu, akhbar ini mesti dipertahankan kerana saya berkeyakinan bahawa Utusan Malaysia mampu melakukannya"

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek mengucapkan tahniah kepada akhbar Utusan Malaysia sempena sambutan ulang tahunnya yang ke-75.

Ahmad Shabery berkata, Utusan Malaysia merupakan akhbar yang sentiasa relevan kerana mampu memberikan kesan positif kepada pembangunan masyarakat di negara ini.

"Walaupun banyak cabaran yang terpaksa dilalui oleh Utusan Malaysia, sejarah membuktikan akhbar ini terlibat dalam membantu negara mendapatkan kemerdekaan.

"Oleh itu, akhbar ini mesti dipertahankan kerana saya berkeyakinan bahawa Utusan Malaysia mampu melakukannya," katanya ketika ditemui Mingguan Malaysia selepas merasmikan Fiesta 75 Tahun Utusan di tapak Festival Belia Putrajaya (FBP), di sini hari ini.

Yang turut hadir Pengarah Eksekutif Kumpulan Utusan, Datuk Mohd. Nasir Ali, Ketua Setiausaha Kementerian Belia dan Sukan, Datuk Mohid Mohamed dan Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohamed Shahril Mohamed Tarmizi.

Ahmad Shabery turut meluangkan masa menyaksikan .com Urban Music Festival dan Mega Online Game Challenge serta melawat gerai pameran Felda, SKMM, dan Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

Friday, May 24, 2013

Hasut Rakyat, 15 badan NGO Kemaman desak tindakan tegas !!!

Bagi menzahirkan tentangan keras terhadap percubaan menggugat keamanan negara oleh pihak pembangkang yang menghasut rakyat menjatuhkan kerajaan sedia ada dengan cara salah dari segi undang-undang, seramai 300 orang awam dari 15 NGO seluruh Kemaman berarak dan membuat laporan polis agar tindakan tegas dapat diambil segera oleh pihak berkuasa.

Kesemua mereka berarak sambil memegang sepanduk tertulis kata-kata tentangan terhadap perbuatan pembangkang bermula dari pekarangan Pejabat Ahli Parlimen Kemaman ke Balai Polis Chukai kira-kira jam 5.30 petang.


Sebanyak 15 laporan polis dilakukan Pemuda Umno Kemaman, Puteri Umno Kemaman, Majlis Belia Felda Malaysia (MBFM) Terengganu, MAYC Kemaman, 4B Kemaman, Gabungan Pelajar Semenanjung Malaysia (GPMS) Kemaman, Persatuan Bola Sepak Kemaman dan Persatuan Kebajikan Bekas Perisikan Malaysia (Perisi).

Turut membuat laporan, Permata Malaysia, Pemuda Umno Dun Chukai, Persatuan Belia Neram 1, Peniaga Pasar Chukai, Pertubuhan Silat Tapan 3 Malaysia, Gayong Serantau Kemaman, Majlis Belia Daerah Kemaman serta individu perseorangan, Mukhatar A Rahman.

Penolong Setiausaha Pemuda Umno Bahagian Kemaman, Mohd Faisal Johar @ Ismail berkata, laporan polis itu dibuat berikutan kebimbangan berdasarkan tiga bukti utama iaitu pada sidang media 17 Mei lalu, Bekas Naib Pengerusi DAP, Tunku Abdul Aziz Tunku Ibrahim mendedahkan, seorang pemimpin tertinggi DAP pernah membayangkan demonstrasi melampau seperti ‘Arab Spring’ akan berlaku bagi menjatuhkan kerajaan sedia ada.

Menurutnya, bukti kedua, satu video dari Youtube menunjukkan aktivis mahasiswa bernama Adam Adli menghasut rakyat untuk menjatuhkan dan merampas kuasa kerajaan sedia ada dengan cara jalanan.

“Bukti ketiga adalah tindakan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan pemimpin pembangkang lain yang terus mengadakan perhimpunan demi perhimpunan di seluruh negara mempertikaikan keputusan pilihan raya.

“Oleh yang demikian, demi keamanan negara dan nasib masa depan anak cucu kita, kami memohon pihak berkuasa menyiasat dan mengambil tindakan tegas tanpa bertolak ansur terhadap pihak yang cuba menghuru-harakan negara dengan cara yang salah semata-mata ingin mendapat kuasa politik,” katanya kepada pemberita.

Khuatir cetus huru-hara

Katanya, apa yang dibimbangi tindakan bebas pihak berkenaan menghasut tanpa ada tindakan pihak berwajib boleh mencetus kepada perhimpunan haram yang lebih besar dan ganas pada masa depan, yang akhirnya menjejaskan seluruh rakyat negara ini.

“Hukuman tegas perlu dikenakan kepada pihak yang ingin melancarkan ‘Malaysian Spring’ dan mengadakan himpunan haram. Kami mahu pihak itu menghormati perlembagaan negara,” katanya.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa Perisi, Yahaya Ali berkata, laporan polis itu dibuat bagi memastikan keselamatan dapat dipelihara dan tindakan segera dapat dikenakan terhadap dalang yang cuba mencetuskan kekacauan.

“Siri himpunan haram yang dilakukan boleh menghancurkan keamanan negara. Kita tidak mahu hidup dalam kekacauan. Justeru, saya juga menyeru kepada bekas tentera dan polis agar memberi sokongan penuh kepada kerajaan sedia ada,” katanya yang hadir bersama 15 ahlinya yang lain.

Mahu tegak keamanan


Dalam perkembangan sama, Setiausaha Persatuan Bola Sepak Daerah Kemaman, Che Wan Azlizan Che Wan Abu Bakar yang hadir bersama 12 ahlinya berkata, mereka berarak dan berkumpul beramai-ramai itu atas dasar untuk menegakkan keamanan, supaya ia dapat diwarisi generasi akan datang.

“Polis dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) patut mengenakan hukuman lebih berat kepada dalang yang cetuskan himpunan haram dan huru-hara ini, apatah lagi KDN pun baru mendapat menteri baru, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi,” katanya.

Dalam pada itu, Pertubuhan Silat Tapan 3 Malaysia mendesak agar siasatan sedalam-dalamnya dilakukan agar ‘kepala’ yang mendalangi semua perbuatan itu ditangkap dan dihadap ke muka pengadilan.

Bagi pertubuhan itu, dalam keadaan negara sekarang yang aman tidak perlu diadakan demonstrasi jalanan haram seperti mana yang dibuat pembangkang.

Menurut wakil Peniaga Pasar Chukai, Alias Awang pula, perbuatan cuba membangkitkan keadaan ‘Arab Spring’ merosakkan minda golongan muda seterusnya boleh menghancurkan negara.

Individu, Mukhatar berkata, himpunan ‘Blackout 505’ jelas tindak menghormati undang-undang negara dan mengganggu gugat kestabilan politik dan keselamatan negara.

Sumber: Sinar Harian

Sunday, May 19, 2013

Pesta kegilaan orang kecewa - Shabery


Menteri Komunikasi dan Multimedia, Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek menyifatkan himpunan membantah keputusan pilihan raya umum ke-13 anjuran pembangkang tidak mencerminkan demokrasi kerana mereka sebenarnya membantah keputusan rakyat.

Sebaliknya kata beliau, perhimpunan itu hanya satu pesta 'kegilaan' orang kecewa yang tidak dapat menerima kekalahan dan mesti dihentikan.

"Bagi saya ia sangat berbahaya kerana itu bukan demokrasi.

"Demokrasi ialah penerimaan dan menerima keputusan yang telah dibuat rakyat," katanya kepada pemberita selepas melawat pameran seni 'Mera'i Demokrasi' di RA Fine Arts Gallery, di sini Ahad.

Beliau mengulas tindakan pembangkang yang terus menganjurkan perhimpunan konon bagi membantah keputusan pilihan raya umum ke-13 yang diadakan pada 5 Mei lepas.

Shabery berkata jika benar pembangkang tidak bersetuju dengan keputusan pilihan raya itu, mereka sepatutnya menggunakan saluran undang-undang yang ada seperti memfailkan petisyen di mahkamah.

Katanya mereka juga patut mengemukakan bukti yang kukuh untuk menyokong dakwaan mereka.

"Mereka mendakwa terdapat 45,000 warga Bangladesh telah dibawa masuk sebagai pengundi hantu. Saya pun tertunggu-tunggu untuk melihat buktinya. Sekurang-kurangnya tunjuklah 10 atau 20 orang, saya juga mahu melihatnya," katanya.

Katanya rakyat juga boleh menilai sendiri kewajaran perhimpunan berkenaan.

Terdahulu dalam ucapannya, Ahmad Shabery berkata kerajaan sedia ada akan terus menggalak dan menyokong perkembangan seni halus di negara ini serta memajukannya ke tahap lebih tinggi.

Kira-kira 20 karya seni halus hasil daripada lapan artis tempatan dipamerkan di galeri itu sehingga 8 Jun ini.

Saturday, May 18, 2013

Internet luar bandar jadi tumpuan Shabery


"Cabaran utama yang perlu saya tangani adalah untuk mengecilkan jurang akses internet di kawasan bandar dan luar bandar"


Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek (gambar) berpendapat jawatan baharu yang disandang itu lebih mencabar kerana bidang tugasnya lebih luas seiring dengan kewujudan media baharu.

Menurutnya, penyelarasan Kementerian Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) kepada Kementerian Komunikasi dan Multimedia dapat memantapkan lagi sektor komunikasi negara pada masa depan.

"Cabaran utama yang perlu saya tangani adalah untuk mengecilkan jurang akses internet di kawasan bandar dan luar bandar," katanya ketika dihubungi Kosmo! malam tadi.

Selain itu, Ahmad Shabery memberitahu, beliau akan mengkaji semula sistem penyampaian maklumat khususnya di Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Katanya langkah itu diambil untuk memastikan RTM terus relevan dan seiring dengan transformasi ekonomi, sosial dan politik.

Semalam, Perdana Menteri mengumumkan barisan Kabinet baharu dengan melantik Ahmad Shabery sebagai Menteri Komunikasi dan Multimedia bagi menggantikan Datuk Seri Dr. Rais Yatim yang tidak bertanding pada PRU-13.

Hakcipta terpelihara.

[KEBAKARAN] Sekitar lawatan Ahli Parlimen Kemaman di Neram 1.

Ahli Parlimen Kemaman meninjau kerosakan yang berlaku.
Satu kebakaran yang melibatkan 7 buah deretan rumah kedai telah berlaku pada pukul 2.00 pagi (17/5/2013) di Felda Neram 1, Kemaman.

Mendengar kisah sebenar mengenai kebakaran yang berlaku
Kebakaran yang disyaki berlaku akibat litar pintas itu mengakibatkan kemusnahan teruk dan melibatkan kerugian dianggar mangsa sebanyak RM500 ribu.

Kemusnahan teruk
Dalam pada itu, Ahli Parlimen Kemaman, Dato' Sri Ahmad Shabery Cheek yang mengetahui berita tersebut terus bergegas ke tempat kejadian di awal pagi tadi dan telah meluangkan masa selama dua jam bersama mangsa-mangsa kebakaran dan masyarakat disitu. 

Mangsa-mangsa kebakaran bersama Ahli Parlimen Kemaman
Bantuan segera juga telah disampaikan oleh Ahli Parlimen Kemaman kepada kesemua tujuh orang mangsa yang terlibat.  


Baca juga kisah duka si mangsa di SINAR HARIAN .

Sunday, May 5, 2013

RAKYAT MALAYSIA DISANGKA PENGUNDI HANTU

Seorang lelaki tempatan dihalang untuk mengundi di Dewan Serbaguna Bt 17, Rawang oleh sekumpulan individu kerana menyangka dia adalah pengundi hantu hanya kerana memiliki nama dan mempunyai paras rupa yang mirip seperti warganegara asing, pagi tadi.

Mangsa, Tajudeen N.Anver Bacha, 50 yang berasal dari Perak berkata, beliau yang tiba di perkarangan dewan tersebut untuk melaksanakan tanggungjawab sebagai rakyat Malaysia, ditahan dan dimarahi oleh kumpulan terbabit sebelum ditendang oleh seorang daripada mereka tanpa sempat menjelaskan salah faham berkenaan.

Beliau bagaimanapun tidak mengalami sebarang kecederaan.

Satu laporan polis kemudiannya dibuat oleh Tajudeen di Balai Polis Rawang kerana merasakan hak beliau sebagai rakyat Malaysia dihalang.

Di lokasi berhampiran, seorang lelaki kelahiran Selangor turut menerima nasib yang sama apabila dia dihalang untuk mengundi oleh beberapa individu di SRJK(C) San Yuk Bt 17, Rawang, kira-kira jam 10 pagi tadi.

Niaz Ahmad Mohamad Zubir, 35 yang disangka pengundi hantu itu walau bagaimanapun berjaya meloloskan diri dari kumpulan berkenaan dan sempat membuang undi sebelum diherdik dan ditendang oleh kumpulan yang sama sejurus selesai menjalankan tanggungjawab beliau.

Dia yang tidak berpuas hati dengan insiden tersebut telah membuat laporan di Balai Polis Rawang.

Gambar calon BN Kemaman beratur menunggu giliran mengundiPolis minta orang ramai tidak percaya SMS palsu keputusan pilihan raya


Polis meminta orang ramai supaya tidak mempercayai khidmat pesanan ringkas (SMS) palsu yang disebarkan pihak tertentu mengenai keputusan pilihan raya petang ini. 

Keputusan yang disebarkan adalah tidak benar dan hanya satu propaganda untuk mengelirukan orang awam. 

Timbalan Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar, menasihatkan orang ramai untuk hanya mempercayai keputusan rasmi daripada SPR dan jangan terpengaruh dengan penyebaran maklumat palsu ini. 

"Ia adalah satu agenda tertentu oleh kumpulan tidak bertanggungjawab untuk cuba mencetuskan kekecohan," katanya.


.

Friday, May 3, 2013

Program Semarak Pemuda BN DUN Cukai, Kemaman

Program Semarak Pemuda BN DUN Cukai, Kemaman melibatkan lebih 500 buah motosikal mengelilingi dan melawat Bilik Gerakan PDM di sekitar Bandar Cukai, Kemaman